Tein aamiaisen ja lounaan raossa 8 km jalkautumis- tiedustelu- kartoitus- ja kuntoilulenkin dakarilaisten lapsiperheiden piknikpaikkaan Hannin puistoon. Uudenvuoden vapaasta huolimatta muksuja ei paljoa ollut, mutta retki kohotti uskoa suunnistuskykyyn kaaoksen kotikaupungissa. Puisto oli osin hyvin hoidettu, osin ei.

Erityisesti itsetuntoa nosti se, kun osasi pujahtaa Santhiaban identtisten katujen joukosta asiaa pohtimatta ainoalle oikealle kotikadulle.

Saharasta puhaltava harmattan-tuuli tuo hienoa hiekkaa ilmaan ja kaikkialla menossa olevat tienrakennushommat nakkaavat karkeampaakin kamaa taivaalle.

Afrikasta monelle tulee sitkaasti mieleen savimajat. Toki ne ovat todellisuutta mutta ei aikoihin rintamailla. Harva afrikkalainen on sellaisessa oikeasti asunut.

Santhiaban korttelialue on rakennettu tyypilliseen compound-tyyliin suojaisuutta painottaen. Kadun puolella on enempi ikkunatonta ulkomuuria. Portti pihalle on lukittava. Kukin pikku kortteli on pieni linnoitus niin rosvoja kuin murhamiehiakin vastaan. Molempaa sorttia on Afrikan historiassa ollut yli tarpeen.

Taf taf-keskus on tallaisessa puoliperinteisessa talossa. Vastaavassa olen asunut mm. Tsadissa tuhansien kilometrien paassa taalta. Santiago de Cuban vanhoissa kaupunkikortteleissa on samaa ideaa.

Compound-talot ovat usein noin kaksikerroksisia. Toinen kerros on usein ikuisen oloisesti kesken - globaali muoti sekin Kreikasta Kuubaan.

Eurooppalaiskortteerimme on ruokoseinainen tila toisessa kerroksessa. Desibelitaso ja celsiusasteet ovat about samat kuin ulkonakin. Ruoko ei ole eriste eika edes hidaste. Tilaa on maanosan mittapuulla ruhtinaallisesti.

Tuoleja ei ole. Ei tarvita kun ei ole nelijalkaista huonekalua, jonka viereen tuoleja nostaisi. Lattialla on ihan mukava istua ja ruokailla. Tulee pidetyksi lattia puhtaana uudella innolla.

Moskiittoverkko on kai se etummainen ylellisyys. Vedenkeitin on toinen. Pieni fridge on kolmas. Ja tuuletin. Harvalla senegalilaisella moisiin on varaa.

Tuulettimelle on kuumimpaan aikaan klo 15-16 ollut tarvettakin. Hyinen palelu on vuorossa nyt tammikuussa klo 5-7 aamulla. Asteista ei ole tietoa, mutta hanskat, pipo ja talvipusakka ovat tarpeen aamuviileyteen havahtuessa.

Jorma