Osikon huudahdus on lainaus vanhalta herralta, joka illallispoydassa varoitti lastenlastaan koskaan katsomasta nigerialaista silmiin. Senegalilaisia molemmat ja varoitus oli ranskaksi. Herra on ilmeisesti kaynyt Lagosissa ja tyytyvainen siita etta selvisi hengissa pois.

Yritan samaa Senegalin suhteen. Viime yon vietin Saint Louisin Auberge La Louisiannen parhaassa huoneessa joka oli pikemmin mahtavan Senegal-virran paalla kuin sen varrella. Feng shui-kuvio oli aika hyva kun oli kolmelta taholta virtaavan veden ymparoima eika Atlantillekaan montaa sataa metria ollut. Illalla katselin Senegalin puolen valoja ja niiden valista pimeytta, joka on Mauritaniaa.

Elektroninen lentolippu on ja taikasanakin on. Imprimeur on tulostin ranskaksi ja vain ja ainoastaan taman sanan osaamalla on edes toivoa saada takalaisissa nettikahviloissa tulostetta. Kahvilan tyontekija on nyt uurastanut asian kimpussa ahkeasti puolisen tuntia. Kun viimeksi uskalsin katsoa, han oli onnistunut tulostamaan jo sen imprimeurin testiliuskan. Oho, nyt neito yllatti ja toi printatun lipun eika edes pyyda siita ainakaan viela eri maksua.

On jo kysytty, miksen kirjoita lipun tietoja paperille. Tulkaapa kokeilemaan jollekin afrikkalaiselle lentokentalle keskella yota, minka verran itsekirjoitetut paperilaput kiinnostavat. Lipussa lukee sikseen selvalla ranskan kielella. etta vain tuloste kelpaa. 

Vierailuaikani on siis kulumassa umpeen alkuperaista suunnitelmaa aikaisemmin mutta onhan taalla jo kulunut 36 kokonaista paivaa ja risoja matkapaivia tulee useampi. Kunhan paasee Suomeen niin ehka jotain kuvitustakin saa tuikattua talle sivustolle.

Ei muuten ollut tarkoitus leukailla afrikkalaisten haluttomuudesta olla kuvattavana, vaan nimenomaan haluan korostaa etta oikeus kieltaytya olemasta kuvattavana on ihmisoikeus, jota ei saa eika pida ajattelemattomasti loukata missaan, ei Afrikassakaan vaikka kuinka olisi pittoreskia olevinaan.

Sano perassa Djoudj. Senegal-virran suuressa mutkassa on ensimmainen ymparivuotinen vesisto Saharasta etelaan. Pahkasikoja, varaaneja, niilinkrokoja, yksi 3 m pyton, 3 miljoonaa lintuja pelikaaneja merimetsoja tiiroja haikaroita voi ei aika loppuu...

Jorma