Joulukuussa 2007 Malin paakaupungissa Bamakossa valittiin Afrikan ansioitunein radioasema AIDSin ja HIVin vastaisessa taistelussa. 56 ehdokkaan joukosta parhaana palkittiin Radio Afia 93.0 MHz, kertoi kyseisen aseman ylpea johtaja Souleyman Bah tanaan allemerkinneen haastattelussa paikan paalla.

Kyseessa on yhteisoradio, joka edistaa erityisesti Grand Yoffin kaupunginosan eri kieli- ja vaestoryhmien ja erityisesti naisten yhteiskunnallisia asioita. Lahetykset kuuluvat kylla koko Dakarin alueella, mutta 2003 alkaneen toiminnan kohteena ja subjektina ovat Grand Yoffin asukkaat. Puoluepolitiikasta radio sanoutuu irti, mutta muuten sana tuntuu olevan konservatiivisessa islamilaisessa maassa odottamattoman vapaa ja asialista pikemmin radikaali.

Riippumattomuudella on hintansa. Valtio tukee tallaista radiota vain puheissa. Sahko-, puhelin- ja materiaalikulut painavat paalle. Tuloja saadaan puhelinohjelmista, mutta ne eivat riita kaikkeen.

Puitteet ovat vaatimattomat mutta teknisesti ihan asialliset. Lahetyksia ja musiikkia hallitaan tietokoneilla ihan kuin Suomessa tai missa tahansa. Uusi tietokone tuotiin palkintona Bamakosta. Studiot ovat koppimaisia ja tunnelma siis tiiviis yli 30 asteen lammossa. Lahetystilat olivat polyiset, mutta taalla eletaan polyn vuodenaikaa kuten aiemmin on ollut puhe. Uutisstudiossa siestaansa nukkunut uutistoimittaja ei edes herannyt minun ja tulkki-Kaijun visiittiin, mita voinee pitaa kauneusvirheena.

Jalleen muistutan siita etta enemmisto senegalilaisista ei osaa lukea eika kirjoittaa. Radio on heille erittain tarkea edes jotenkin tarkistetun luotettavan tiedon lahde. Afian toiminnasta hyva esimerkki on yhteistyo mikroluottoja naisille myontavan pankin kanssa. Radio kertoo miten ja mihin luottoja saa ja jututtaa luotoilla yritystoimintaa perustaneita naisia ja kertoo heidan kokemuksiaan takaisinmaksuista ym. kaytannon asioista.

Terveysvalistus on toinen elamanalue, jolla radio voi saada aikaan merkittavia parannuksia.

Aika ajoin olen tuntenut melkoista toivottomuutta Senegalin tulevaisuuden suhteen. Tolkuttoman
yleisen lukutaidottomuuden painosta tama maa tuntuu juuttuneen ajelehtimaan jossain Afrikan jalkijoukoissa yha kauempana muusta maailmasta. Merkit positiivisista  kehityspanostuksista ovat joko vahissa tai sitten eivat vain ole osuneet silmiin.  Vai onko katse muuttunut valikoivaksi sitten aiempien Afrikan matkojen... Joka tapauksessa Radio Afian tarmokas ja realistisesti edessaan olevaan tyosarkaan suhtautuva vaki oli kaivattu valopilkku talla matkalla.

Radio Afian toimitus sijaitsee sivukadulla Grand Yoffin markkinoiden tuntumassa. Olen nyt kulkenut siita ohi monta kertaa, ja aina valokyltilla merkitty radion ovi kadulle on auki kenen tahansa tulla.

Unohtui kysya mita Afia tarkoittaa.

Jorma